Abracadabra

Kort samengevat
Abracadabra is een woord dat soms bij magische trucs wordt gebruikt. Al eeuwenlang geloven mensen dat sommige woorden een magische kracht bevatten. Maar woorden kunnen geen ziektes genezen of uit het niets een fiets laten verschijnen. Sommige woorden doen je beter voelen. En sommige woorden kunnen je kwetsen.

Abracadabra is een woord dat sommige goochelaars gebruiken aan het einde van een goocheltruc. We weten niet zeker waar het woord vandaan komt, maar sommigen denken dat het komt van oude Aramese of Hebreeuwse woorden en dat het zoveel wil zeggen als "Ik maak terwijl ik spreek" of "het gebeurt zoals werd gezegd".

Een genezer in het oude Rome met de naam Quintus Serenus Sammonicus schreef dat als je een amulet, armband of halsketting zou dragen met daarop abracadabra of een ander magisch woord, je dat zou kunnen helpen genezen of zou voorkomen dat je ziek wordt.


Het abracadabra-amulet rangschikt de letters zodat die op deze driehoek lijken:

ABRACADABRA
ABRACADABR
ABRACADAB
ABRACADA
ABRACAD
ABRACA
ABRAC
ABRA
ABR
AB
A

Men geloofde dat de ziekte zou wegkrimpen net zoals het woord abracadabra van 11 letters tot één letter krimpt. Het is een raadsel waarom iemand gelooft dat gesproken of geschreven woorden ziektes zouden kunnen genezen. Maar het is geen geheim dat enkele vriendelijke woorden je beter kunnen doen voelen wanneer je pijn hebt.

Goochelaars zijn abracadabra misschien beginnen te gebruiken omdat het wat mysterie toevoegt aan de uitvoering van een truc. Woorden zoals hocus pocus en abracadabra zorgen ervoor dat het lijkt alsof de goochelaar over speciale krachten beschikt.

Woorden die worden gebruikt voor betoveringen of voor iets bovennatuurlijks worden bezweringen genoemd. Als kind gebruikte ik ook wel soorten verwensingen tegen de rotzakken en pesters op school. Maar ze hielpen niet.

Met hun trucs tonen goochelaars ons hoe fantastisch het zou zijn om dingen te kunnen laten gebeuren door enkele woorden uit te spreken.


(c) copyright 2011, Herman Boel & Robert Todd Carroll