Homeopathie

Kort samengevat
Homeopathie is watergeneeskunde. De wetenschap heeft bewezen dat er niets in homeopathische geneesmiddelen zit dat iets zou kunnen genezen. Toch zeggen heel wat mensen dat ze door homeopathische middeltjes zijn geholpen.

Homeopathie is een medische behandeling met water. Stel dat je uitslag hebt. Een homeopatisch medicijn tegen uitslag zal worden gemaakt door een heel klein beetje van een plant te nemen die uitslag veroorzaakt en dat te mengen in wat water. Dat mengsel wordt geschud en een klein beetje van dat mengsel wordt aan nog meer water toegevoegd. Er wordt opnieuw geschud en opnieuw wordt een klein beetje aan nog meer water toegevoegd. Dit schudden en vermengen gaat verder tot er eigenlijk zo goed als niets meer van die plant in het laatste mengsel met water zit. Elk medicijn dat van dat laatste mengsel met water wordt gemaakt, bevat dus enkel en alleen water.

(Opgelet: sommige zaken die in homeopatische middelen worden gebruikt, kunnen niet worden opgelost in water. Sommige zaken worden opgelost in alcohol. Sommige zaken zullen de basis zijn van een fijn poeder. Sommige zaken worden als vloeistof bereid, andere als pillen. Maar alle homeopatische middelen bevatten ofwel geen enkel deeltje of slechts weinige deeltjes van een actief middel (zoals de plant hierboven). Aangezien medicijnen werken naargelang de dosis - de hoeveelheid die je ervan neemt - en homeopatische medicijnen altijd met een hele kleine dosis worden toegediend, hebben ze geen invloed op het menselijk lichaam.)

Het lijkt vreemd dat heel wat mensen merken dat de uitslag weggaat na het gebruiken van een homeopathisch medicijn. Homeopaten zeggen dat het feit dat mensen beter worden na het nemen van homeopathische middelen een bewijs is dat homeopathie werkt. Waarom werkt het? Ze zeggen dat het medicijn werkt om twee redenen: (1) ze geloven dat wat een ziekte veroorzaakt, ook een ziekte kan genezen en (2) het water werd een krachtig medicijn omdat het na elke oplossing hevig werd geschud.

Het geloof dat wat een ziekte veroorzaakt, ook een ziekte kan genezen is bijgeloof, geen wetenschap. Dat maakt je misschien triest, maar het eten van een bloem die blij lijkt, zal je niet blij maken. Het kan je zelfs ziek maken. Het drinken van water dat werd gemengd met een klein beetje van een blije bloem en dat heel wat keren is geschud, zal je ook niet blij maken. Het gezond verstand vertelt ons dat hoe zwakker je een medicijn maakt, hoe minder kracht het heeft, hoeveel keer je het ook schudt.

Homeopaten noemen het geloof dat wat een ziekte veroorzaakt, ook een ziekte kan genezen de wet van gelijken, maar er bestaat geen wetenschappelijke wet van gelijken.Samuel Hahnemann

Homeopaten geloven dat watermedicijnen werken omdat het schudden van een mengsel een "energie" vrijmaakt die "de levenskracht wakker maakt" in het lichaam van een mens. Ze denken dat hun medicijnen het lichaam helpen om opnieuw energie te krijgen. Maar volgens de wetenschap is er geen "vitale energie" die door het lichaam stroomt. In de 19e eeuw, toen homeopathie werd bedacht door Samuel Hahnemann (1755-1843), geloofden vele mensen in de levenskracht.

Homeopaten gebruiken een speciale methode voor dat schudden en mengen dat ze succusie noemen. Ze slaan hun mengsels tegen zaken zoals een lederen kussen of de palm van hun hand. Hahnemann dacht dat dit spirituele krachten zou vrijmaken en het mengsel krachtiger zou maken. Maar er bestaat geen enkel bewijs dat succusie echt werkt.

Zelfs als er een levenskracht zou zijn, hoe zou water daar dan invloed kunnen op uitoefenen? Hahnemann had geen antwoord op die vraag, maar moderne homeopaten denken dat ze het weten. Ze zeggen dat water een geheugen heeft. Het middel dat start met een klein beetje van die plant die uitslag veroorzaakt, werkt omdat het water waarmee het is vermengd iets onthoudt dat het van de plant heeft geleend. Dit slaat nergens op. Waarom zou water enkel onthouden wat het heeft geleerd door in contact te komen met de plant? Denk aan alle andere dingen waarmee een druppel water in contact is gekomen in de miljoenen jaren dat het op aarde is. Waarom zou water niet al die andere dingen onthouden? En zouden al die andere dingen niet krachtiger worden na elke keer schudden? Waarom zou homeopatisch water maar enkele dingen onthouden? En wat zou het dan wel onthouden? Er lijken geen zinnige antwoorden te bestaan op deze vragen.

Dus, hoe kunnen homeopatische medicijnen werken als het niet is via hun bijgeloof (dat wat een ziekte veroorzaakt, ook een ziekte kan genezen), schudden en geheugen van water? Wetenschappers zeggen dat homeopathie werkt om dat homeopathen de mensen wijs maken dat ze zich beter zullen voelen na een homeopatische behandeling. De uitslag ging weg, maar dat zou vanzelf ook zijn gebeurd. Het niezen en hoesten ging weg na het nemen van een homeopatisch middel tegen allergie, maar het waren de pollen en schimmels (die het niezen en hoesten veroorzaakten) in de lucht die weggingen.

Homeopatische middelen werken soms omdat patiŽnten geloven dat ze zullen werken. Ze verwachten dat het medicijn hen helpt en alleen al daarom kan dat misschien wat stress weghalen. Door stress geneest het lichaam zichzelf trager dan normaal. Hoe minder stress een zieke mens heeft, hoe beter. Soms is het de vriendelijke en zorgende manier van de homeopaat (of welke genezer ook) die de stress in een patiŽnt vermindert en de patiŽnt dus beter doet voelen.

Maar weinig mensen bezoeken hun dokter of homeopaat bij de eerste tekenen van een ziekte. Ze wachten tot het slecht gaat, en dan zoeken ze hulp. Tegen die tijd gaan de meeste ziektes vanzelf weg. Er zijn maar weinig ziektes die jaren en jaren duren. En die ziektes zullen al zeker niet worden geholpen door water, wat de patiŽnt ook gelooft.

Hoe onnozel homeopathie ook lijkt, de manier waarop artsen patiŽnten behandelden toen Hahnemann zijn ideeŽn verkondigde, was nog onnozeler. De meeste artsen dachten dat een ziekte werd veroorzaakt door "slechte lichaamssappen" in het bloed. Ze openden de aderen (aderlaten) zodat hun patiŽnten bloedden en zo de ziekte het lichaam zou verlaten. Hahnemann ging niet akkoord met dat aderlaten omdat hij dacht dat ziekte niets te maken had met "slechte lichaamssappen" in het bloed. De wetenschap heeft bewezen dat Hahnemann het juist had met zijn mening over die lichaamssappen. Maar hij had het niet juist toen hij dacht dat je een ziekte kon behandelen door de "lichaamskracht" terug in het lichaam te brengen. Homeopathie was wel een pak minder schadelijk dan het aderlaten en andere medische praktijken uit die tijd. Homeopaten veroorzaakten bijvoorbeeld geen infecties bij patiŽnten. Dus hadden homeopaten vaak meer succes dan de artsen. Uiteindelijk zou de wetenschappelijke geneeskunde zowel het aderlaten als de homeopathie vervangen. Maar homeopathie is dus nog steeds populair bij sommige mensen, waarschijnlijk omdat haar medicijnen niemand schade kan toebrengen en het eenvoudig is om onszelf te doen geloven dat iets heeft geholpen omdat we beter werden nadat we het hadden genomen.

Mocht je je afvragen waar het woord 'homeopathie' vandaan komt, het is afgeleid van twee Griekse woorden: homeo (gelijkaardig) en pathos (lijden).

Een kleine waarschuwing: sommige medicijnen die als homeopatisch middel worden verkocht, zijn niet klaargemaakt zoals die van Hahnemann. Sommige zijn gemaakt met alcohol. En sommige bevatten wel degelijk voldoende beetjes van bijvoorbeeld een plant om een effect te hebben op het lichaam, ook al is van geen enkel middel bewezen dat het goede medicijnen zijn. Nu zijn er zelfs homeopaten die geloven dat je van hun medicijnen moet slijm uitspuwen, braken en naar het toilet gaan. Ze geloven niet dat je hierdoor slechte lichaamssappen verliest, maar dat dit de manier van de natuur is om de oorzaken van de ziekte weg te nemen.

Let ook op de etiketten op homeopatische medicijnen. De lijst van ingrediŽnten doen je geloven dat er in het flesje een echt geneesmiddel zit, terwijl er echt niets anders inzit dan wat water of iets anders met water dat echt geen geneesmiddel is. Zo vind je van de firma Brauer een vloeibaar geneesmiddel tegen kolieken (wanneer de baby huilt en lange tijd vervelend doet). Het etiket vertelt dat het geneesmiddel actieve ingrediŽnten bevat en vermeldt ze als Bryonia 30C, Chamomilla 6C, Colocynthis 6C, Mag. phos. 6C. Die C's vertellen je dat iets 30 keer of 6 keer werd opgelost in honderd delen water. Als je iets zes keer in honderd delen water oplost, dan schiet er nauwelijks nog iets van over. Als je dat dertig keer doet, dan schiet er helemaal niets meer over. Dit geneesmiddel voor babies bevat dus nauwelijks iets dat het lichaam van een baby kan beÔnvloeden. Je kan de baby even goed een lepeltje kraantjeswater geven.

Hahnemann gebruikte voornamelijk drankjes met 30C potions, dus bevatten zijn geneesmiddelen niets meer van het middel dat volgens hem een ziekte zou genezen. Hij kende niets van atomen en moleculen, dus wist hij niet dat als je iets meer dan 12 keer met honderd delen water vermengde, er niets meer van het oorspronkelijke middel zou overblijven.


(c) copyright 2011, Herman Boel & Robert Todd Carroll