Maya-voorspelling voor 2012

Kort samengevat
De voorspelling van de Maya's voor 2012 is een verzinsel van mensen die niet veel over de Maya's weten. De Maya's voorspelden helemaal niets, en al zeker niet het einde van de wereld.

Het idee dat de Maya's het einde van de wereld voorspelden voor 21 december 2012, is bedrog.

De Maya's hadden diverse kalenders en één daarvan begint opnieuw in 2012. Sommige mensen geloven dat dit betekent dat ze het einde van de wereld voorspelden. Waarom ze dat denken? Geen idee. Misschien vinden ze het leuk om mensen schrik aan te jagen. De Maya's voorspelden het einde van de wereld niet. En zelfs als ze dat toch zouden hebben gedaan, wat dan nog? De Maya's konden niet eens het einde van hun eigen beschaving voorspellen, die meer dan duizend jaar geleden ten onder ging. In ieder geval, iedereen kan om het even wat voorspellen voor de toekomst. Dat betekent nog niet dat de voorspelling zal uitkomen.

De beschaving van de Maya's bloeide meer dan 750 jaar op het Mexicaanse schiereiland Yucatán en in andere delen van Midden-Amerika. Net als alle landbouwgemeenschappen bestudeerden de Maya's zaken die de grond en de groei van planten beïnvloeden. Ze bestudeerden de seizoenen en wisten wanneer ze moesten zaaien of wanneer ze voedsel moesten bewaren. Door dit onderzoek maakten ze verschillende kalenders. We weten niet veel over deze kalenders. We weten bijvoorbeeld dat de Lange Telling kalender -die eindigt op 21 december 2012- ongeveer 5000 jaar geleden begon op 11 augustus 3114 v.Chr. We weten niet waarom de Maya hun kalender op die dag lieten beginnen en we weten niet waarom ze eindigt op 21 december 2012. We weten zelfs niet of 21 december 2012 de echte datum is waarop de Lange Telling kalender eindigt. Het enige dat we weten is dat de Maya's deze kalender elke 1.872.000 dagen op 0 zetten. Deze periode noemden ze De Grote Cirkel. We weten niet waarom ze dit getal zo belangrijk vonden. Het is een groot getal dat verder teruggaat dan de bouw van de oudste Egyptische piramides.

We weten dat de Maya's een groot rijk hadden, maar ze waren niet in staat om enkele belangrijke problemen op te lossen. Ze hadden teveel mensen op te weinig grond. Ze vernietigden hun eigen natuur door teveel bomen om te hakken en door op een manier aan landbouw te doen die hun grond onbruikbaar maakt. Een wijziging in het klimaat bracht lange periodes zonder regen. Waarom zouden we moeten denken dat de profeten van de Maya's beter zouden zijn in het voorspellen van de verre toekomst dan de andere profeten uit andere tijden en van andere volkeren die daarin faalden?

Het feit is dat iedereen het einde van de wereld kan voorspellen, maar niemand weet echt wanneer het zal gebeuren.

Sommige mensen denken dat de Maya's wisten dat op 21 december 2012 planeten, sterren en denkbeeldige lijnen door de Melkweg op één lijn zouden staan. Ze zeggen dat deze "lijn" het einde zal betekenen voor de aarde. De bewering dat een "lijn" de aarde zal vernietigen is een verhaaltje van astrologen.

Wetenschappers weten dat de aarde niet wordt vernietigd omdat planeten, sterren en denkbeeldige lijnen door sterrenstelsels op één lijn staan. Die ideeën komen van astrologen, niet van wetenschappers. Elke astronoom zal je vertellen dat als de zon en om het even welk punt in de Melkweg op één lijn staan, de dag op aarde gewoon zal voorbijgaan zoals anders.

Dit is niet de eerste keer dat astrologen mensen schrik aanjagen met hun verhalen. Astrologen voorspelden het einde van de wereld op 5 mei 2000 omdat op die dag de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus op één lijn stonden met de aarde. Volgens hen zouden de poolkappen hierdoor smelten. Astronomen waren uiteraard op de hoogte van die ene lijn en wisten dat die de poolkappen niet zou doen smelten of een ander effect zou hebben op de aarde. De astronomen hadden gelijk en de astrologen hadden het fout. Het gebeurde eerder en het zal opnieuw gebeuren.

In 2012 zal er wel iets spectaculairs gebeuren maar niet het einde van de wereld. Op 5 of 6 juni (naargelang waar je woont) zal Venus passeren tussen de aarde en de zon. We zullen de doorgang van Venus kunnen zien, iets dat maar om de 121 jaar gebeurt. Je zal er geen telescoop voor nodig hebben, maar zorg ervoor dat je je ogen beschermt en kijk niet rechtstreeks in de zon. De volgende maal dat het voorkomt zal niemand die vandaag leeft er zijn om het te zien. Dat is wat de wetenschap ons vertelt en wetenschap is stukken juister dan astrologie.


(c) copyright 2011, Herman Boel & Robert Todd Carroll