Vampier

Kort samengevat
Een vampier is een wezen in verhalen die het bloed van andere mensen nodig heeft om in leven te blijven. Bij Halloween verkoopt een vampierenpak heel goed.
Er zijn ook vleermuizen die de naam 'vampiervleermuis' hebben gekregen omdat ze bloed drinken van hun prooi (vee).

vampier bij halloweenEen vampier is een mythisch figuur wiens lichaam geen bloed aanmaakt. Een mythisch figuur is iemand die enkel in verhalen voorkomt. Om in leven te blijven heeft de vampier bloed nodig. Aangezien een vampier niet zomaar bij het Rode Kruis kan binnenstappen om een glaasje bloed te vragen, moet hij of zij dat nemen van iemand die bloed heeft. In verhalen over vampieren worden ze vaak beschreven met grote snijtanden die gebruikt worden om mensen in de nek te bijten.

Vertellers van verhalen geven vampieren soms speciale krachten. Zo kunnen ze soms vliegen. Ze kunnen dan weer niet tegen zonlicht, look en godsdienstige symbolen. Sommigen zeggen dat je een vampier enkel kan doden door een stok door zijn hart te steken. Aangezien het hart een pomp is die bloed doet stromen, zou het steken van een stok door het hart wel iedereen doden, niet alleen vampieren. Maar schrijvers van populaire boeken, films en televisieseries over vampieren beschrijven vampieren op heel wat verschillende manieren. Er is dus niet één reeks eigenschappen van een vampier.

Er bestaan over de hele wereld en in de hele geschiedenis heel wat legendes over wezens die bloed zuigen, zoals het verhaal van de weerwolf.

Opgelet: er zijn ook vleermuizen die de naam 'vampierenvleermuis' kregen. Dat komt omdat ze -net als de menselijke vampieren in verhalen- het bloed opzuigen van hun prooi. Hun prooi zijn wel geen mensen maar doorgaans vee.

Het boek Dracula, dat Bram Stoker in 1897 schreef, was een van de eerste bekende boeken met een vampier als hoofdpersonage. Meer dan 100 jaar later zijn verhalen over vampieren nog altijd heel populair. Waarom? Geen idee. Sommige mensen denken dat we onszelf graag schrik aanjagen met verhalen zodat we niet hoeven te denken over dingen waar we echt schrik van hebben, zoals de dood. Sommige mensen denken dat we houden van verhalen over wezens met speciale krachten, zoals de kracht om eeuwig te leven. Sommige mensen proberen anderen schrik aan te jagen door op vampieren te proberen lijken. Er zijn heel wat meningen waarom mensen denken dat vampierenverhalen populair zijn.

Wat denk jij? Waarom houden zoveel mensen van vampierenverhalen? En waarom zijn vampierenpakken zo populair tijdens Halloween?

(c) copyright 2011, Herman Boel & Robert Todd Carroll