Waar gaat dit over?

Net zoals elk ander woordenboek, geeft het woordenboek van de skepticus je de betekenis van woorden. Maar dit woordenboek vertelt je niet alleen wat woorden zoals 'geest' betekenen, het vertelt je ook wat wetenschappers en skeptici over geesten denken.

Je weet waarschijnlijk wel wat een wetenschapper is, maar misschien weet je niet wat een skepticus is. Een skepticus is iemend die vragen stelt. Hij zoekt informatie. Hij gelooft niet in iets gewoon omdat iedereen erin gelooft. Hij onderzoekt.

Sommige mensen denken dat skeptici in niets geloven. Dat is niet waar. Misschien kunnen we niet helemaal zeker zijn over de wereld rondom ons, maar we kunnen tonen dat sommige dingen meer waar kunnen zijn dan andere dingen. Skeptici geloven in heel wat zaken. Ze bestuderen bewijzen en gebruiken de manier van de wetenschap om te weten te komen wat de best mogelijke uitleg is. (Als je meer wil weten over skepticisme, dan kan je in dit woordenboek eerst de tekst over skepticisme lezen.)

Sommige mensen vinden dat skeptici spelbrekers zijn omdat sommige van hun onderzoeken aantonen dat een veel voorkomend geloof foutief of toch heel twijfelachtig is. Iedereen die wetenschappen studeert, zal je vertellen dat de echte wereld al magisch genoeg is. We hoeven niet te geloven in overtuigingen die waarschijnlijk niet juist zijn gewoon om het leven interessant te maken.

Wetenschappers en skeptici zijn het niet altijd met elkaar eens. Ik zal je vertellen wat de meeste wetenschappers denken, maar ik zal ook de ideeŽn geven van wie het er niet mee eens is. Ik hoop dat je het niet van me aanneemt wanneer ik zeg dat de meeste wetenschappers dit of dat denken over geesten, paranormalen of voorspellingen over het einde van de wereld op die of die dag. Ik hoop dat je op een dag deze dingen zelf zal onderzoeken en je eigen besluit zal vormen.

Je zal merken dat heel wat artikels hier over magie en trucs gaan. Mensen nemen graag andere mensen in de maling.We nemen onszelf soms in de maling zonder dat we het weten. Wetenschappers hebben onze hersenen en de manier waarop we onszelf bedriegen onderzocht. Deze onderzoeken vertellen ons heel wat over hoe het komt dat we geloven wat we geloven.

Ik schreef deze artikels voor kinderen vanaf 9 jaar. Ik hoop dat wie deze pagina's leest een grotere waardering zal hebben voor onderzoek en zelf verhalen over buitenaardse wezens, geesten, magische krachten en andere buitengewone dingen zal onderzoeken. Als ik woorden gebruik die je niet kent, zoek ze dan op in een woordenboek. Het meest waardevolle boek dat je ooit kan kopen is een goed woordenboek.

Op een andere pagina heb ik links geplaatst naar wetenschappelijke websites waar je ook heel wat dingen kan leren over de wereld waarin we leven.

Heb je vragen of opmerkingen, dan kan je die sturen naar herman (at) hermanboel.eu

(c) copyright 2011, Herman Boel & Robert Todd Carroll